דיאטה

דיאטת פחמימות

דיאטת פחמימות כשמה כן היא, דיאטה המבוססת על תפריט הבנוי ברובו ממזונות המבוססים על פחמימות כגון לחם, ביצים,תפ"א, שוקולד, פסטה, דגני בוקר וכו'.

את הדיאטה מומלץ לבצע למשך 7-14 יום, כאשר רב הקלוריות שצורכים במהלך דיאטת הפחמימות, מקורם מהפחמימות. אכילת הפחמימות שומרת על רמות קבועות של סרוטונין ואינסולין בדם כך תישמר תחושת השובע למשך מספר רב של שעות.

הפחמימות המומלצות לאכילה הינן פחמימות מורכבות הנמצאות במאכלים כגון אורז מלא, קוואקר, לחם מדגנים מלאים וכו'. הרעיון הוא לאכול כמויות קטנות של פחמימות בכל ארוחה, להקפיד על זמנים קצרים בין הארוחות (3  שעות) וכך הגוף ישמור על רמות קבועות של האינסולין והסרוטונין בדם, כך תישמר תחושת השובע בין ארוחה לארוחה, הדחף למתוק ירד ומצב הרוח ישתפר.

דיאטת הפחמימות קלה לביצוע ממספר סיבות:

– במהלך הדיאטה אין תחושת רעב, המאכלים עשירים בפחמימות ועל כן הם משביעים.

– המזון שמרכיב את תפריט הדיאטה פשוט להכנה ומצוי בכל בית. ניתן לצרוך מגוון רחב של

  מרכיבי מזון הנמצאים בהישג יד כל העת.

– אין צורך לבשל, לעמול ולטרוח על מנת להרכיב את התפריט

– הדיאטה טובה לסובלים מכולסטרול

– מזונות המבוססים על פחמימות מורידים את הדחף למתוק ומשפרים את מצב הרוח.

מהם חסרונות דיאטת הפחמימות ?

דיאטת הפחמימות אינה מתאימה לכל אחד. גופנו מפריש אינסולין וסרוטונין, דבר המשפיע על כל אדם  באופן שונה. הפרשת הסרוטונין בגוף מושפעת מגורמים שונים כגון תזונה, משקל, גיל, מצב בריאותי, מידת הפעילות הגופנית וכו', על כן, דיאטת הפחמימות תשפיע בצורה שונה על כל אחד.

בדיאטת הפחמימות כמות הפחמימות מוגבלת בקלוריות והתפריט אינו מגוון, על כן עלולים להיגרם לגוף חוסרים. את החוסרים הללו ניתן להשלים באמצעות תוספי תזונה או אכילה מרובה של ירקות. אנשי המקצוע מחשיבים את דיאטת הפחמימות לדיאטה מהירה שעלולה להכניס את הגוף לשוק ועל כן אינם ממליצים להשתמש בדיאטה זו.

האינסולין הינו הורמון המופרש מהלבלב ואחראי על הכנסת הסוכר לתאים דרך זרימת הדם. כאשר התפריט היומי שלנו בנוי ברובו מפחמימות הגוף "מתמכר" לפחמימות ולאחר מכן ידרוש את הפחמימות, הדבר יורגש כאשר נרגיש את החשק למשהו מתוק או מזון עתיר בפחמימות.

חוסר באינסולין עלול לגרום לתופעות כגון ירידה במצב הרוח, עייפות, עצבנות, דחף למתוק ולפחמימות וכו'.

דוגמא לדיאטת פחמימות

דיאטת הפחמימות המוכרת והנפוצה ביותר הינה דיאטת הלחם המבוססת על אכילת כריכים  מלחם קל בנוי התפריט היומי  מכ-   8-12 פרוסות של לחם קל בתוספת מריחה קלה של ממרחים דלי קלוריות כגון גבינה 5%, גבינה צהובה (עד 9%), חומוס, טחינה, פסטרמה דלת שומן, טונה, ביצה, אבוקדו. פעם אחת ביום מותר לאכול אשל או לבן ופרי. בנוסף, יש לצרוך ירקות טריים מבושלים או מאודים ללא הגבלה, ושתייה מרובה, לפחות 8 כוסות מים ליום.

מומלץ להקפיד על ארוחות קטנות מידי 3 שעות גם אם לא מרגישים רעב, כך ניתן לשמור על רמות אינסולין תקינות בגוף – מה שיוריד את התשוקה למתוק.

כ – 3 פעמים בשבוע יש להחליף  את מנת הצהריים בדגים או בשר דל שומן, וביתר הזמן יש לאכול בארוחת הצהריים פחמימות מורכבות כגון קוואקר, לחם דגנים, אורז מלא וכו'. בדיאטת הלחם לא צורכים פחמימות ממקורות אחרים כגון תפוחי אדמה, אורז וכו'. יש לבצע את הדיאטה במשך 7-14 יום.  קצב הירידה בדיאטת הלחם הינו בין 0.5-1.5 קילו לשבוע.

מזונות המורכבים מפחמימות יעלו את רמות הסרוטונין במוח ויגרמו ברב הזמן לרוגע, להרגשת שובע ולמצב רוח מרומם. הסרוטונין הוא זה ששולט על מצב הרוח, על המצב הנפשי, הפיזי ועל תחושת השובע.